GRÅ STÆR (KATARAKT)

Inne i øyet sitter linsen, som bryter lysstrålene og dermed fokuserer bilder på netthinnen. I takt med at man blir eldre, blir linsen mer uklar og til slutt ugjennomskinnelig. Denne tilstanden kalles grå stær (katarakt). Den uklare linsen hindrer lyset i å komme gjennom til netthinnen, og bilder og gjenstander blir derfor utydelige. Visse legemidler kan også gi katarakt, for eksempel kortison og cellegift, samt stråling.

Symptomer på katarakt

Til å begynne med kan symptomene være svake, og da er det ingen grunn til bekymring. Merkbare synsforandringer kan imidlertid gi grunn til uro og bør diskuteres med en optiker eller øyelege.

Vanlige symptomer på katarakt:

  • Uklart eller tåkete syn
  • Følsomhet for lys og blending
  • Behov for å fornye styrken på briller eller kontaktlinser (katarakt kan gi økt nærsynthet)
  • Dårligere syn i mørket
  • Endret eller svekket fargesyn
  • Dobbeltsyn på ett øye

Behandling Av Katarak

Den vanligste årsaken til katarakt er alder, og det kan man ikke gjøre noe med, men det er visse ting du kan gjøre for at den skal utvikle seg langsommere. Faktorer som kan påvirkes, og som øker faren for katarakt, er for eksempel røyking, høyt blodtrykk, fedme og stort alkoholinntak. Det er også viktig at du beskytter øynene dine mot direkte sollys, fordi UV-lys fremskynder utviklingen av katarakt.

I den innledende fasen kan synet forbedres noe ved hjelp av ulike former for synskorrigering. I de siste fasene er det imidlertid nødvendig med operasjon. Ved en kataraktoperasjon bytter man ut den tåkete linsen med en kunstig linse i plast, en såkalt intraokulær linse (IOL).

Det finnes forskjellige typer kunstige linser:

1. En monofokal standardlinse er utformet for å gi bedre syn på lang avstand. Den eventuelle ulempen er at du kan ha behov for briller etter operasjonen, for å kunne se på nært hold og på mellomavstander.

2. En torisk linse korrigerer også for astigmatisme, hvis du har det.

3. En multifokal linse har forskjellige felt eller ringer innebygd i linsen og projiserer dermed flere bilder inn til øyet. Dette gir skarpt syn på ulike avstander og ikke like stort behov for briller. En multifokal linse kan gi eventuelle problemer med blending og halofenomen (fargede eller hvite ringer og buer), særlig ved mørkekjøring, og krever at hjernen din tilpasser seg.

4. En annen type linse (ofte kalt EDOF-linse) gir et forlenget fokuspunkt inn til øyet. Dette gir skarpere syn på avstand og mellomavstand uten samme behov for briller som ved monofokale linser. Disse linsene gir heller ikke samme blendingsproblem og halofenomen som man får med en multifokal linse. Man trenger imidlertid lesebriller for å kunne lese den minste teksten på nært hold.

RAF: BL/SE;NO;DK;FI/202312/251