Aldersrelaterte endringer i makula (AMD)

AMD (aldersforandringer i den gule flekken eller aldersrelatert makuladegenerasjon) er en øyesykdom som påvirker den gule flekken (makula), som er den sentrale delen av netthinnen. AMD finnes i to former, tørr og våt AMD.

Hva er makula (den gule flekken)?

Du finner makula, eller den gule flekken, midt på netthinnen. Det er i dette området på noen få millimeter at det finnes mest synsceller og synet er skarpest. Den gule flekken er den delen av øyet vi bruker når vi leser, skriver og utfører andre aktiviteter som krever nøyaktig og skarpt syn. Dette er det vi kaller sentralsynet. Den gule flekken er ekstra følsom for påvirkning og inntrykk.

Symptomer på AMD

Aldersforandringer i den gule flekken oppstår som regel etter fylte 65 år.

Noen vanlige tegn på AMD er:

  • Forvrengning av rette linjer
  • Uklart syn og små flekker, først og fremst sentralt i synsfeltet
  • Grått og uklart syn
  • Vanskeligere å gjenkjenne ansikter
  • Bokstaver eller deler av ord faller bort i lengre tekster

Tørr og våt AMD – to typer aldersforandringer i den gule flekken

Sykdommen deles opp i tørr og våt AMD. Den tørre formen er vanligere og står for ca. 80–90 % av tilfellene.

Tørr AMD

Et gult belegg fra avfallsprodukter (druser) danner seg i og rundt den gule flekken. Etter hvert forstyrrer dette belegget synscellene og bryter dem langsomt ned. Med tiden fører dette til et gradvis bortfall av sentralsynet. I de tidlige fasene av tørr AMD går sykdommen stort sett ubemerket hen, men kan oppdages ved hjelp av en øyeundersøkelse.

Våt AMD

Det danner seg nye blodkar bak netthinnen, og blod og væske fra disse kan lekke inn under den gule flekken. Det gir raskt skade på den gule flekken og kan føre til tap av sentralsynet på kort tid. Våt AMD har som regel et raskt forløp. Det vanligste symptomet er forvrengning av rette linjer, og etter hvert kan man få et mørkt eller tomt område i det sentrale synsfeltet.

Årsaker til AMD

Årsakene til AMD er ikke helt kjent, men vi vet at faktorer som alder og kjønn spiller en rolle. Røyking, livsstil og kosthold kan også spille inn. For å unngå å rammes kan vi gjøre vårt beste for å påvirke disse livsstilsfaktorene.

Behandling av AMD

Metodene for å behandle våt AMD har utviklet seg. Visse tilfeller kan behandles, og når behandlingen lykkes, kan synet stabiliseres eller til og med forbedres. Det pleier ofte å handle om øyeinjeksjoner som hemmer vekst av blodkar. Dessverre finnes det så langt ingen behandling mot tørr AMD.

Risikofaktorer

Det finnes noen risikofaktorer vi ikke kan påvirke. De viktigste er:

  • Alder: Som navnet på sykdommen antyder, øker risikoen for å utvikle AMD i takt med at vi blir eldre. Ved 70-årsalderen er det omtrent 3 av 10 personer som er rammet
  • Familiehistorikk: AMD har vist seg å være arvelig, og sykdommen er derfor vanligere i visse familier
  • Kjønn: Kvinner kan være mer utsatt for å utvikle AMD enn menn

Men det finnes også livsstilsfaktorer som vi selv kan påvirke for å minimere risikoen for å rammes av AMD:

  • Vekt og blodtrykk: Overvekt kan føre til høyt blodtrykk, som igjen er skadelig for øynene.
  • Røyking: En av mange gode grunner til å slutte å røyke er at man kan unngå å rammes av AMD. For i likhet med resten av kroppen tar øynene skade av røyking, og det øker også faren for å få AMD.
  • Kosthold: Et velbalansert kosthold gir kroppen den energien og næringen som både den og øynene trenger. Vitaminer og mineraler har vist seg å bidra til å opprettholde en normal synsevne. Her kan du lese mer om kosttilskuddet vårt Ocuvite. Kosttilskudd skal ikke brukes som et alternativ til et variert kosthold.
  • Solbeskyttelse: Bruk solbriller, hatt eller caps for å beskytte øynene mot UV-stråling. Strålingen kan skade øynene og øke risikoen for å få AMD.

B+L/SENOFIDK/202312/0019